Millfield Visitor Centre

Mosedale Gillatt Architects, Newcastle upon Tyne, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Iona Owen (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section    
  • Section    
  • Elevation    
  • Elevation    

Visitor centre and adjacent footbridge in Jesmond Dene park, Newcastle

The centre has been built within the existing boundary wall of Millfield House, in the parkland of Jesmond Dene, and provides exhibition, cafe and education facilities.

The exterior ground floor facades - where not hidden behind the existing stone wall - are rendered white with ample glazing, and the first floor is clad with Siberian larch.

The scheme makes use of rainwater harvesting techniques and also incorporates a sedum roof.

In the landscape is a Cor-ten steel footbridge and an education pavilion.

Data

  • Begun: Oct 2009
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 965m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £1.5M
  • Tender date: Jul 2009
  • Address: Millfield House Visitors Centre, Jesmond Dene, Newcastle upon Tyne, NE7 7BQ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more