John Winter House

John Winter, London, 1969

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Main facade 

Architects' Journal     Download Original

  • Main facade    
  • East elevation from across Swain    
  • Garden elevation    
  • The garden facade in 1988    
  • North east corner seen from Highgate cemetery    
  • Dining area and kitchen on the ground floor    
  • Dressing room at the north-west corner of the first floor    
  • Second floor living room    
  • Site plan    
  • First and second floor plans    
  • Cross section    
  • Elevation    
  • Cut-away isometric showing cladding and structure    
  • Detailed section through external wall    

Steel frame and Cor-ten clad house for the architect and his family designed to maximise the views over London

Making the most of a tight site the house is designed around a rectangular grid plan with modules of 2.5m (8ft) by 3.6m (12ft) by 6m (20ft).

Split over three-storeys the top floor is an open-plan living-space and study accessed from a central stair and fireplace. The first floor contains bedrooms and bathroom and the ground floor an open-plan family kitchen, dining and playroom.

The construction is steel framed with the cladding being the first domestic use of Cor-Ten in the United Kingdom. External walls are entirely glazed, in double-glazed units with narrow full-height pivoting openings on the upper floors, and sliding units on the ground floor. The floor slabs are concrete containing under-floor heating, and the internal partitions are of concrete block.

Data

  • Begun: 1967
  • Completed: 1969
  • Floor area: 204m2
  • Sector: House
  • Total cost: £12,421
  • Funding: Private
  • Procurement: No general contract
  • Address: 81 Swain's Lane, Camden, London, N6 6DT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers