Hunsett Mill

Acme
Norfolk, 2008

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Hunsett mill within its idyllic landscape setting 

Cristobal Palma (website)     Download Original

  • Hunsett mill within its idyllic landscape setting    
  • View from garden showing Japanese charred oak timber    
  • Landscape reflected in glazing    
  • View of south facing outside living space    
  •     
  • Building and windmill    
  • Renovated existing mill house    
  • Completed building from windmill    
  • Charred Japanese timber    
  • Doors dissolve into the timber walls    
  • Staircase    
  • Dining area    
  • Living space    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • Laying the foundations    
  • Site before development    
  • External envelope detail    
  • Window detail    

Data

  • Begun: Apr 2008
  • Completed: Nov 2008
  • Floor area: 215m2
  • Sector: House
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract 2005
  • CO2 Emissions: 22.26kg/m2/year
  • Address: Chapel Field, Stalham, Norwich, Norfolk, NR12 9EL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

Charred timber extension to existing mill cottage set in an idyllic setting on the Norfolk Broads

Set in a remote area of the Norfolk Broads, this holiday home is close to a busy waterway popular with boaters. As such, most people will observe the house from the water. With this in mind, architects Acme conceived the extension as a shadow sitting within the sight lines of a retained mill cottage.

Observed from this particular vantage point, the extension disappears behind the cottage. Charred Japanese oak further alludes to the shadow concept, as does the impression of insubstantiality gained by the use of frameless glazing set flush with the cladding.

The project’s roof form is a series of linked gables that unfurl behind the cottage’s pitched roof. Internally, an impression of solidity is achieved by exposing the solid timber construction. This extends to the doors, which appear as moveable sections of wall. The solid timber construction sits above a concrete plinth, a measure designed to minimize flood damage.

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more