Royal College of Physicians

Denys Lasdun & Partners, London, 1964

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from north west of library facing regents park 

Behr     Download Original

  • View from north west of library facing regents park    
  • Library north elevation    
  • Viewed through regents park    
  • Looking south towards the park    
  • View of the south facade at night    
  • Close view of south facade    
  • In the fellows garden south of the main building    
  • Looking from main entrance to st andrews place    
  • Main entrance with lecture theatre wall    
  • Main entrance from the west    
  • Close up of south facade faced in white mosaic    
  • The staircase hall looking west towards the main entrance    
  • Staircase gallery    
  • Staircase leading down to the main entrance    
  • Inside stair hall looking out through south facade    
  • View from the foyer into the entrance hall    
  • Two storey library    
  • Lecture theatre looking towards stage    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section    
  • Section longitudinal    
  • Section showing lecture hall    
  • Model     
  • Model     

Modern home for a professional body on Regent’s Park

The building was constructed after permission to demolished Nash’s bomb damaged Someries House was given on the condition that a suitable building replaced it.

The College facade facing Regents Park is a modern take on the classical portico. The entrance leads through a foyer to a central staircase hall, which rises the full height of the building.

Over the foyer is the two-storey library, also used for meetings by Fellows of the College, which can accommodate up to 400 people. On the opposite side of the staircase is a dining room for 200, which has a reception room alongside it that overlooks St. Andrews Place. The two rooms are separated by a five ton, hydraulically powered moving wall which can be raised to create one room the full width of the building.

At the foot of the main staircase, facing south and projecting over a garden, is the Censors’s Room, traditionally the heart of the College.

The structure is constructed of reinforced concrete. The main roof is precast concrete slabs on steel castellated beams spanning across three rows of columns. The lecture hall roof is a steel pyramidal space frame. Baggeridge blue rustic facing bricks and blue paving bricks are used.

Data

  • Completed: 1964
  • Sector: Education
  • Address: Royal College of Physicians, 11 St. Andrews Place, London, NW1 4LE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more