Bodney Road Studios

Mooradian Studio, London, 0

 

EP7YKRF6CMJ7VKQ_001_Bodney_Road_Studio_Mooradian_Studio_Photo_by_Thomas_Adank 

All photographs Thomas Adank     Download Original

  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_001_Bodney_Road_Studio_Mooradian_Studio_Photo_by_Thomas_Adank    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_01    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_05.1    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_10    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_22    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_23    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_52    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_57    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_58    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BR_61    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_ELEVATION    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_FLOORPLAN_FF    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_FLOORPLAN_GF    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_LOCATIONPLAN    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_SECTION_A-A    
  • EP7YKRF6CMJ7VKQ_MS_BODNEY_SITEPLAN    

1 Bodney Road is a former Victorian coach house uniquely located at the end of a terrace adjacent to an overground train line, a mechanic’s workshop and a car wash.

Previously the workshop of a joiner, the dilapidated building was a bricolage of amateur structural interventions and curious alterations. Taken as an objet trouvé, these otherwise overlooked details are embraced in the design.

The building is split over three levels – garden and studios, residence and rooftop terrace – with the clients’ budgetary constraints inspiring an aesthetic of an economy-of-means; only using material where needed, celebrating unusual existing features, leaving materials raw or exposed, efficiently designing with sheet materials, and making simple cuts into surfaces for light and new uses.

Approaching the building as a resource, materials were reused, salvaged and reimagined in fresh contexts, rather than wasted. Existing rusty steels were kept and transformed into a beautiful composition of lines by painting them in carefully selected colours. The existing concrete yard was cut into to create planting beds for local flora. The workshop’s steel conduits were salvaged and rearranged in the studios.

The ceilings were removed and the metallic roof insulation foil left exposed, dramatically transforming the soffit into an undulating reflective surface and saving on materials. A window in the facade was extended and its surrounding ornament deliberately left incomplete.

A single palette of sustainably-sourced spruce sheets from Tilly in Austria was used to build the desks, railings, windowsills, cupboards, cabinets and the door frames. By drawing and sizing all the pieces on to boards, they could be cut and assembled on site without producing waste.

The mix of reclaimed and new materials results in a building that hybridises industrial and domestic qualities. The salvaged miniature door to Bodney Road Studios leads to a secret urban garden and unexpected local hub for creative expression.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Floor area: 207m2
  • Sectors: Residential, Arts and culture
  • Total cost: £140,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2020
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: Hackney, London, E8 1AY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers