NE40 Studios

Gradon Architecture, Tyne & Wear, 2021

 

WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_1 

All photographs Robert Davidson, Gradon Architecture     Download Original

  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_1    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_2    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_3    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_4    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_5    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_6    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_7    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_8    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_9    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_NE40_10    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_1_AJ_Comp_FEB_2022-Ground_Floor    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_2_AJ_Comp_FEB_2022-Short_Elevation    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_3_AJ_Comp_FEB_2022-Short_Section_AA    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_4_AJ_Comp_FEB_2022-Long_Section_BB    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_5_AJ_Comp_FEB_2022-AXO    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_6_AJ_Comp_FEB_2022-Design_Development_Sketches    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_7_AJ_Comp_FEB_2022-Design_Development_Models    
  • WHFXRKYAXA9TWTH_8_AJ_Comp_FEB_2022-Design_Development_Kit_of_Parts    

The project seeks to sustainably retain a valuable community and heritage asset from demolition, repurpose it and through design, address topical issues of climate change, health and wellbeing and Covid.

Originally built in 1861 this former church closed its doors to worship in 2009. The building has been restored and encapsulates a new kit of parts which has been theatrically placed within it to provide flexible architecture, artist studios and future living, set within an internal garden of plants and tree installations, which are accessed from bridges over an internal pond.

The internal gardens seek to offset some of the building’s carbon footprint while the pond uses recycled water, and the mass fabric of the existing naturally ventilated space responds to the RIBA 2030 Climate Challenge.

The pond dramatically reveals itself upon entry through the original church doors and sets the tone of what this place is about: a revealing sensory journey of discovery, a place in which to come, instil and enjoy creative working and future living.

The senses are evoked through the sound of water, the smell of eucalyptus, the feel of old and new materials harmoniously residing together and visually, through the volume of the retained light and airy structure and the drama of the new architecture.

Art and architecture come together through the centrally located sculptural kit of parts which is divided into horizontal and vertical geometric forms between glazed screens, resembling a Mondrian painting. Colour is then controlled through natural materials, the green gardens, and fish within the pond.

NE40 Studios is a place that has been reinvented. The project is a fine example of repurposing a redundant building through a sustainable architectural approach and could inform a strategy that could be deployed on thousands of similar buildings throughout the UK.

Annual CO2 data was not yet available

Data

  • Begun: Dec 2020
  • Completed: Dec 2021
  • Floor area: 195m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £285,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2020
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Main Road, Ryton, Tyne & Wear, NE40 3GA, United Kingdom

Professional Team