Brick Arch House

ZRP Architects, London, 2021

 

LODP1MU0441J74U_1 

All photographs ZRP Architects     Download Original

  • LODP1MU0441J74U_1    
  • LODP1MU0441J74U_2    
  • LODP1MU0441J74U_3    
  • LODP1MU0441J74U_4    
  • LODP1MU0441J74U_5    
  • LODP1MU0441J74U_6    
  • LODP1MU0441J74U_7    
  • LODP1MU0441J74U_1    
  • LODP1MU0441J74U_2    
  • LODP1MU0441J74U_3    
  • LODP1MU0441J74U_4    
  • LODP1MU0441J74U_5    
  • LODP1MU0441J74U_6    
  • LODP1MU0441J74U_7    
  • LODP1MU0441J74U_8    
  • LODP1MU0441J74U_9    

The property owners wanted their four-storey Victorian townhouse to suit the way their young family intended to live.

The brief was to improve the flow through the house, provide more natural light and increase practical features such as storage, laundry, kitchen and bathroom arrangements.

The work comprised a reconfiguration and refurbishment to all floors, including the introduction of a new children’s bathroom on the second floor and a generous master suite on the first floor.

The main alterations are focused at upper and lower ground floor levels, however. This includes a new, central, curving stair, connecting the spaces and opening up the principal living and kitchen spaces to provide fluidity between all adjoining areas. Furthermore, the former side return is now incorporated into the internal accommodation and a further extension added to the back of the property at garden level providing the additional multi-purpose family space required.

The new extensions are contemporary additions using a bold, simple palette of materials and building forms, all while referencing the detailing of the original building, principally the arch motif which proliferates the original Victorian architecture in the entranceway, glazing bar detailing and elsewhere. Staffordshire Blue engineering brick is used for all new brickwork, including pavers laid in the kitchen and continuously through to the external patio area.

Two giant lozenge-shaped picture windows in self-supporting brickwork articulate the new garden elevation with stepped lines of brick headers, highlighted with a surrounding, protruding soldier course around the head arch. These continue to ground forming three-stack bonded pillars. A new ‘back door’ to the rear of the side extension has similar detailing, and a wide arched opening with sliding folding doors to the side of the rear extension completes the arrangement.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Aug 2020
  • Completed: Mar 2021
  • Floor area: 230m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £236,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2020
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: Islington, London, N5, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more