Origami House

KSKa Architects, London, 0

 

12_oh_-c_agnese_sanvito_-_shower_room_with_skylight_jpg 

    Download Original

  • 12_oh_-c_agnese_sanvito_-_shower_room_with_skylight_jpg    
  • 13_oh_-_c_agnese_sanvito_-_clt_convergence_point    
  • 14_oh-c_agnese_sanvito_-_view_of_living_room_through_to_shower_room    
  • 4_oh_-_c_kska_-_exterior_elevations_with_neighbouring_church_behind-2_2    
  • 2_oh_-_c_kska_-_constructing_the_clt_gigsaw-min    
  • 3_oh_-c_agnese_sanvito_-exterior_elevations    
  • 5_oh_-_c_kska_origamin_garden_elevations_pg    
  • 6_oh-_c_agnese_sanvito_-_front_door_with_solar-security_screen_    
  • 7_oh-_c_agnese_sanvito_-_intergrated_birch_plywood_furniture    
  • 8_oh_-_c_agnese_sanvito_-_living_room_with_view_to_church    
  • 9_oh-_c_agnese_sanvito_-_view_from_living_room_to_bedroom_and_shower_room    
  • 10_oh-c_agnese_sanvito_-_folded_plate_roof_convergence    
  • 11_oh-_c_agnese_sanvito_-_shower_room_with_view_to_living_room    
  • origami_house_-_before_after_plans    
  • origami_house_drawing    
  • 1_oh-original_garden_outbuilding    

This highly sustainable one bedroom, open plan family annexe is formed of an extraordinary cross laminated (CLT) folded plate 'Origami' structure

The site backs onto a church and is located within a sensitive Conservation area, in the garden of a listed house. The sculptural Origami geometry was inspired by the retained irregular foundation footprint of a previous ugly garden studio which the new building replaces. This self-contained dwelling provides not only a starter home for adult children, but space for visiting family, those who are shielding and WFH during lockdown.

The ingenuity of ‘Origami’ House lies in using CLT to form a striking ‘Origami’ folded plate structure with no need for beams, and minimum internal finishes since the beauty of the CLT structural timber panels is on show. This creates a dramatic sculptural quality produced by the clever interaction of the simple CLT wall geometry with the triangulated folded roof forms. CLT also allowed for a fast build craning in the jigsaw puzzle of timber panels within 5 days.

The precision of the CLT kit of parts allowed pre-fabrication of aluminium doors, windows and roof lights to be fitted immediately the structure was complete. The cedar cladding/interior fit out quickly followed to achieve a weather tight structure within a week. The CLT structure allowed us to adopt sustainability principles used for ‘Passivhaus’ standards, e.g. ultra air tightness, super insulation, triple glazing and MVHR.

Data

  • Floor area: 65m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £275,000
  • Funding: private
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2018
  • Address: The Avenue, West Ealing, London, W13, United Kingdom