The Slatted Extension

YARD Architects, London, 2020

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

cam10297 

Photography by Emanuelis Stasaitis     Download Original

  • cam10297    
  • cam10321    
  • cam10327    
  • cam10336    
  • cam10352    
  • cam10387    
  • cam10427    
  • img_2565    
  • img_2584_0    

We were asked to resolve a problem with the layout of a house in the Whitehall Park Conservation Area in Islington

The house had wonderful high ceilings and well proportioned reception rooms, but the kitchen was very compromised. The owners wanted a generous, multifunctional family space where they could enjoy time together.

Our solution was to take out the side wall of the rear reception room, reconstruct the side return completely and join the two spaces to create a lateral kitchen dining space. Behind this space the old dining room, with less access to natural light, became a utility room, cloakroom and music room. We flipped the kitchen into the old reception room and lowered the floor to create one seamless room level with the garden.

The extension itself has a fully glazed roof to bring the most amount of light into the space, including electrically opening rooflights for ventilation. To avoid the dining room being overlooked by the neighbours upper windows, we designed a series of louvres made of oak to line the underside of the roof.

These allow filtered light into the extension whilst maintaining a sense of privacy and enclosure. They are openable to allow the glass to be cleaned and we used them to inform the rest of the interior. The extension contrasts to the more traditional kitchen area with its high ceilings and ornate cornice, using oak panels as a lining around the walls. The opening into the kitchen forms a datum line, above which the oak is clad in battens to create texture and tie into design of the louvres.

A bench containing storage runs all the way around the dining room and a large pivot window frames views from the music room into the garden. The window can be fully opened to connect the dining room to the outside. The rear wall of the dining room is finished in natural clay plaster, continuing the warm earthy tones of the oak cladding.

Externally we used a traditional yellow stock brick so the extension feels like it belongs to the house, but we used the brick in a sawtooth bond, laying them at 45 degrees to create a triangular pattern which create interesting shadows throughout the day.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: May 2020
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 182m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £231,600
  • Funding: private
  • Tender date: May 2019
  • Procurement: JCT MW 2016
  • Address: Islington, London, N19, United Kingdom

Professional Team

Suppliers