Artist Studio

PAD Studio, Sway, 2020

 

artist_studio_interior_spud_works_low 

    Download Original

  • artist_studio_interior_spud_works_low    
  • art_studio_spudwork_edit    
  • artist-studios-spudwork-studio-low-res    
  • artist_studios_spud_terrace_low    
  • artist-studios-spud-from-garden-low-res    
  • interior-spud-studio-artist-low-res    
  • spud-landscape-low-res    

The five artist studios are part of the revitalisation of the former Artsway complex to spudWORKS in Sway, New Forest

The independent units have been created in the grounds crafted to provide an area for artists to be creative and free to collaborate with the charity and local community. Each studio is approximately 14sqm of internal space accessed off a communal deck set within the landscaped grounds. All the units are fully accessible and have a shared disabled bathroom facility.

The mono-pitch form is reflective of the adjacent observatories and angled to allow the units to maximise on the solar gain and natural daylight in the interior spaces through the full height polycarbonate fronts. This transparency activates the space whilst allowing a degree of privacy. Timber fins fitted across the exterior further the sense of privacy and seek to reduce the solar gain in the peak of summer.

The units are designed to have minimal impact on the surroundings as a sensitive site in the New Forest National Park adjacent to a listed building and a preserved mature sycamore tree. Touching the earth lightly through a jackpad construction, the units required no evasive groundworks and can be relocated returning the land to its original state if ever required. The artist studios are part of the wider strategy at spudWORKS to generate a creative collaborative community in this rural setting. The studios have offered a backdrop for several events which have re-engaged the local and extended community reviving the arts in the forest.

Photography by spudGROUP and PAD studio

Data

  • Begun: Jan 2019
  • Completed: May 2020
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £89,500
  • Funding: New Forest LEADER funding through the European Agricultural Fund for Rural Development
  • Tender date: Mar 2018
  • Procurement: Bespoke, based upon JCT Minor Works
  • CO2 Emissions: 11kg/m2/year
  • Address: spudWORKS, Station Road , Sway, SO41 6BA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers