Fab House

TDO Architecture in collaboration with George Clarke, North Shields, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Houses are faced in a grey Equitone cladding 

Peter Cook     Download Original

  • Houses are faced in a grey Equitone cladding    
  • The units are arranged in three curved terraces of eight houses each    
  • Urban Splash aims to shift public perception away from lingering pejorative associations with post-war prefabs    
  • Protruding Cor-ten cowls to the front door and kitchen window reveals    
  • The layout is predominantly open-plan downstairs    
  • View to the bedroom    
  • A noticeable feature is the birch plywood stair    
  • The stair material gives a tactile, warm feel to interiors    
  • The stairs, with a skylight above, lead the eye up, animate the centre of the house and allow light to drop down into its depth    
  • Site plan    
  • Typical floor plans    
  • Ground floor and first floor plans    
  • Sections AA and BB    
  • Front and rear elevations    
  • Prefabrication detail 1    
  • Prefabrication detail 2    
  • Prefabrication detail 3    
  • Front elevation detail section    

The latest model of factory-built home for developer Urban Splash has a clean, contemporary look.

The starting point of the design was working on general principles of simple forms and exposed materials. Ten two-storey houses, faced in a grey Equitone cladding, play to an unashamedly Modernist aesthetic. While the choice of Equitone as cladding was not a given for the Fab House, it’s one of several key design choices that, having been tested successfully on the House units, were adopted here – in this case allowing services to be accessible behind a single removable panel. The cladding is detailed, with vertical panels staggered and punctuated by a narrower, textured strip between storeys, and a deeper, cornice-like one at the top. Each house is further delineated by a stepped-back panel between them. In all, this has the effect of proportionally balancing and grounding the façades, compared with those of the House units, where the grid of silver-grey panels suggests a metallic skin.

The sense of weight and solidity is underlined by the Fab Houses’ deep reveals – the cassette system and cladding together meaning the windows sit within walls with a depth of 500mm. The thresholds to each house are neatly delineated and formed with a stripped-back contemporary take on the suburban model: hedge (here a low herb one) and a square of lawn, with waste and recycling bins encased in chunky timber box structures running up between each pair of houses. 

Inside, the layout is predominantly open-plan downstairs. The kitchen forms a large alcove to the front off a single living space, into which the stair drops directly. At the back, full-height French doors lead out to a timber deck, in size and surfacing more terrace than garden. Ceilings are raised perceptually higher by exposing the timber joists of the module system, while white-painted, MDF-clad walls, full-height doors and blond timber floors are designed to keep the space light and clean and increase the sense of spatial generosity. 

A noticeable feature is the birch plywood stair – continuing the ‘exposed materials’ principle – which, together with the exposed rafters, gives a tactile, warmer feel to the interiors than in the House units. The stairs, with a skylight above, lead the eye up, animate the centre of the house and allow light to drop down into its depth.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 910m2
  • Sector: Residential
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 1940kg/m2/year
  • Address: 1 The Plateau, Smith's Dock, North Shields, NE29 6TH, United Kingdom

Professional Team