Rehearsal Rooms

Newground Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The project comprises two blocks, of 16 and 13 storeys 

    Download Original

  • The project comprises two blocks, of 16 and 13 storeys    
  • Balconies are generously sized    
  • View of the balconies    
  • Rehearsal Rooms is the first purpose-built PRS scheme in the London Borough of Ealing    
  • The scheme sits next to a railway line    
  • The development is situated in Acton    
  • Brick is the principal material     
  •  Newground has focused its attention on maximising the fundamentals of space and light    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Fourth floor plan    
  • One-bed flat plan    
  • Two-bed flat plan    
  • Three-bed flat plan    
  • Section AA    
  • Balcony detail    

This high-density, mixed-use development for the private rented sector, in west London, aims to establish a long-term neighbourhood of renters. 

The project comprises two blocks, of 16 and 13 storeys, linked by a lower section of four storeys. This configuration allows the building to occupy almost every square foot of the site. While the lower of the two blocks is a simple rectangular box, the taller one reads as three narrow slabs standing on end, which take the building around the corner and provide formal rationale for the three set-backs at its top. There are commercial units at ground level, which will open out onto what has been earmarked by the local authority as a new public square.

With the budget comparatively limited, Newground has focused its attention on maximising the fundamentals of space and light. For example, a window is always visible at the end of a vista from the front door. Doors are often frameless and floor-to-ceiling. In the two-bed flats, the bedrooms are the same size – useful in flat shares. Rather than carpets – unsuited to flats that are rented out – floors are tiled. Balconies are generously sized and, on the eastern tower, run diagonally along the step-outs with no need for those unsatisfactory dividing walls separating which part of the balcony belongs to which flat.

The landscape architect developed a roofscape strategy of accessible, communal, productive and playable terraces alongside biodiverse areas with green and brown roofs. On the first floor, a grid of multi-stem birch trees set within giant flowerpots provides dappled shade to the play and exercise terrace, which is furnished with a ping-pong table, gym equipment and an incidental play set within a patchwork of rubber crumb to create a place to socialise. The fourth-floor outdoor room is a place to relax, an inviting, south-facing terrace for social gathering and interaction. BBQs, food prep tables and communal dining areas create a space for residents to enjoy.

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: Apr 2017
  • Sector: Residential
  • Total cost: £30.5M
  • CO2 Emissions: 5kg/m2/year
  • Address: Rehearsal Rooms Apartments, 3 Victoria Rd, London, W3 6HU, United Kingdom

Professional Team