Vajrasana Buddhist Retreat

Walters & Cohen Architects, Walsham-le-Willows, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance to the retreat 

Jim Stephenson     Download Original

  • Entrance to the retreat    
  • A covered cloister-like walkway    
  • The gardens and courtyards are carefully composed    
  • In one courtyard sits a large white limestone stupa monument    
  • Native trees were used in the landscaping    
  • A cast bronze Buddha sits atop a lotus flower    
  • The shrine room    
  • High-level windows allow a view out to the sky but do not draw the gaze out to the landscape    
  • Dining area    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Long section    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • Detail section through shrine room external wall    

Walters & Cohen has designed a Suffolk retreat for The London Buddhist Centre.

The practice’s design for Vajrasana evolves around three concepts or ‘jewels’ common to Buddhism but particularly closely adhered to by the Triratna community: Sangha, Dharma and Buddha. These three ideas inform the spaces of the retreat – each distinct from the other – and provide a processional route based around the geometry of the spaces and the movement towards the final religious space.

Sangha – representing community – is the first space you encounter: a series of low-rise buildings placed around a lushly planted courtyard. These contain a large dining area, living spaces and shared bedrooms accommodating about 60 guests at any one time.

A concrete portal frame creates the double-height space of the dining room; it is simply lined with painted blockwork and clad on the outside in charred timber.

From the Sangha courtyard a covered cloister-like walkway leads to a further two courtyards representing the Dharma, or path to enlightenment. In one courtyard sits a large white limestone stupa monument, while in the other a cast bronze Buddha sits atop a lotus flower, appearing to float in a rectangular pool of water. Separated from the Sangha courtyard by a perforated screen of bricks, these spaces are quieter and more introspective, though they still provide views out towards the surrounding landscape.

These courtyards lead on to the shrine room, where a 3m-tall gold-coloured Buddha sits on a plinth. Built from a dark, almost rust-coloured Belgian brick and with a timber floor, the space feels close to nature. The room is used for spiritual celebrations, meditation and yoga classes.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: May 2016
  • Floor area: 1,050m2
  • Total cost: £3.7M
  • Procurement: JCT standard building contract with quantities
  • CO2 Emissions: 63.8kg/m2/year
  • Address: Potash Farm, Walsham-le-Willows, IP31 3AR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more