Welfare Centre

Broadgate 5, London , 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

1st photo 

Kirk Slankard     Download Original

  • 1st photo    
  • doorwall developement    
  • IMG_20170628_181324_114 (1)    
  • Osman 1    
  • Osman 2    
  • team    
  • 2017-11-24 Drawings (1) (1)    
  • 2017-11-24 Drawings (1) (2)    
  • 1FA Canteen visual    
  • 3    
  • Disk floor - done    
  • IMG-20170914-WA0010    

A Welfare Centre for 400 builders designed by students from re-used materials, in the Broadgate Campus.

A group of students from the University of East London (the 'Broadgate 5') had the opportunity to pay off almost a full year of tuition by winning a competition organised by Scott-Whitby Studio and Sir Robert McAlpine. They were given the opportunity to design and build a welfare centre for over 400 site operatives on British Land and GIC’s Broadgate campus near Liverpool Street - the first live project to be completed in the redevelopment of Broadgate.

A vast amount of material with short lifetimes is used for office interiors. With this in mind, the team proposed saving existing materials, destined for landfill, from a building scheduled for demolition, giving these materials a second life in a space for operatives to eat, sleep, change and shower
here were only two weeks to catalogue and save the material being taken out of Peter Foggo’s 1 Finsbury Avenue, which was being demolished down to its skeleton.

One of the designs involved transforming discarded fire doors, of which there were nearly 300, into a door-wall, standing 3.8m tall, which can be put up in 1.8m segments. The off-cuts create a patchwork design which not only bolts the wall together but also creates a feeling of warmth and intrigue in the welfare centre, a space that usually ends up overlooked in site planning.

The intentions of the project were to shine a light on, respect, and celebrate the workers that build the cities we live in.

Data

  • Completed: 2017
  • Floor area: 545m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Procurement: n/a
  • Address: 1 Finsbury Avenue , London , EC2M 2PF, United Kingdom

Professional Team