John Betts' Memorial Garden

Inglis Badrashi Loddo, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  • John Betts 005.jpg    
  • John Betts 001.jpg    
  • John Betts 004 .jpg    
  • John Betts 006.jpg    
  • John Betts 007.jpg    
  • John Betts 008.jpg    
  • Proposed Plan.pdf    
  • Proposed Section.pdf    
  • Sectional Model View.pdf    
  • Aerial Model View.pdf    
  • Existing Photographs.pdf    

Created in memory of two parents who had recently passed away, this project transforms a run-down forgotten corner of a Grade II listed primary school into a Well-Being Garden for use as a multi-purpose outdoor educational space and retreat.

Dating from 1859, John Betts Primary School is a Grade II listed building, which occupies a highly constrained inner city site in Hammersmith, West London.

The Well-Being Garden is a multi-purpose outdoor educational space that can be used for small teacher-led break-out sessions; a play area for the smallest children; or as a recuperative retreat when a child needs a calming moment. An important element of the brief was also to commemorate two recently deceased parents, one of whom was a school governor.

Looking to maximise the use of every corner of the school, the garden transforms an awkwardly shaped courtyard that had become an underused lightwell and a dumping ground for equipment.

The garden is conceived of as a boat surrounded by a sea of traditional British plants and multi-stem shrubs, such as birch and hazel. The planting creates a screen that both provides a sense of enclosure to the benches and also softens and masks existing elements, allowing the eye to be drawn to the seating area.

A commemorative path formed by engraved bricks is set into retained gravel. This links the main access points to the garden and gently reminds those who enter of those that have gone before.

The boat is lined in corten with cedar-slatted benches - contemporary materials designed to contrast with the surrounding older Victorian fabric. The timber forms a soft lining against the hard steel, creating a haven from the hustle and bustle of the rest of the school.

Data

  • Begun: May 2017
  • Completed: Jul 2017
  • Floor area: 30m2
  • Sectors: Education, Landscape design
  • Total cost: £14,594
  • Funding: Charity fundraising from school PTA
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: John Betts Primary School, Paddenswick Road, London, W60UA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more