Coach House extension

Richard Partridge RIBA in association with Carrick Howell Lawrence Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Extension to converted coach house for use as a classroom

The new Coach House Children’s House has created a classroom environment for 20 children aged 3-6 years old in the grounds of a listed Victorian mansion occupied by the Maria Montessori Institute.

The original Coach House was converted to a classroom over a decade ago when a mezzanine floor was inserted and a small rear extension added containing a kitchen and two toilets. A bay window and balcony deck was also added to the garden side at that time.

The new extension replaces the previous one, reinforcing the reorientation of the building towards the garden with a larger split level classroom space constructed along the boundary wall. Two additional toilets have been provided within the original building.

A painted brick wall has been built inside the existing garden wall to support an iroko timber frame of flitch beams and solid posts supporting solid timber decked flat roofs planted with meadow grass and wild flowers. Timber walls are clad in cedar externally and American white oak internally. Floors are of engineered oak planks with underfloor heating.

The two new principal spaces created, although linked visually, are very different in character. The lower level is fully glazed to the garden but also sunk into the ground to keep below the existing garden wall. The higher level is more enclosed with vertical oak boards and small coloured glass windows
xternally the balcony balustrading of the previous scheme has been removed and the decking extended to form a series of steps down to the garden.

Data

  • Begun: Jul 2014
  • Completed: Mar 2015
  • Floor area: 64m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £209,000
  • Funding: Maria Montessori Institute
  • Tender date: Jun 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: 26 Lyndhurst Gardens, London, NW3 5NW, United Kingdom

Suppliers