Dr. Martens Pop-up store, Old Spitalfield Market

Campaign , London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The pared-down approach to the interior mirrors the brand values 

Hufton & Crow (website)     Download Original

  • The pared-down approach to the interior mirrors the brand values    
  • A heavy duty bright yellow PVC sheet divides the shop floor     
  • Dr. Marten    
  • Dr. Marten    
  • Dr. Marten    
  • Dr. Marten    
  • Dr. Marten    
  • Dr. Marten    
  • Floor plan    
  • Section C-C    
  • Section D-D    
  • Section E-E    
  • Section F-F    
  • Plan showing section lines    

Interior fit-out for shoe brand Dr Martens in London’s East end. The brand’s trademark yellow is vigorously expressed throughout the space

Inspired by the brand's heritage and attitude that catapulted it from a working-class boot to a counter-cultural icon, the store has been designed with a no frills aesthetic using inexpensive industrial materials, readily available and quick to assemble.

Off-the-shelf industrial fittings are combined with customized elements to create a shop more akin to a warehouse stockroom. Footwear on display on the back wall is illuminated with yellow and white fluorescent lighting and an 18 x 3.5m heavy-duty bright yellow PVC curtain divides the shop floor.

The warehouse vernacular also includes Gypframe metal wall systems for display, construction site lamps to light merchandise and loading palettes that are stacked or shrink-wrapped to form impromptu display units and a cash desk.

Salvaged furniture and objects are also shrink-wrapped and can be found dotted throughout the store. In-store and exterior signage has been stenciled with spray paint to the store’s glass facades, concrete flooring and shrink-wrapped objects.

Data

  • Begun: Aug 2009
  • Completed: 2009
  • Floor area: 180m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £15,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Private
  • Address: Old Spitalfields Market, London, E1 6BG , United Kingdom

Professional Team

Suppliers