Goat Lees Primary School

Pellings, Ashford, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front Elevation 

    Download Original

  • Front Elevation    
  • Classroom showing sloping ceiling    
  • External play spaces    
  • Hall detail    
  • Hall showing high level windows    
  • classroom block showing relationship classromms and play space beyond     
  • Front elevation showing main entrance and hall_ Phil Durrant    
  • Main entrance and hall_Phil Durrant    
  • Timber Canapy to covered play area_ Phil Durrant    
  • Site Plan    
  • Section AA     
  • Site plan    
  • Goat Lees Primary School    
  •     
  • South elevation     
  • East elevation    
  • Massing model     
  • Massing model     
  • Front elevation    
  • Feature wall     
  • Feature wall     

Goat Lees Primary School was developed to address the needs of a growing population in Kennington, Ashford, Kent

The designers were able to draw on the collective experience of a consultation group comprising seven local head teachers to inform the brief and develop the building and the site. Consultation with local residents reinforced the community connection.

The site is flanked by typical 1980s and 90s buildings, and it was felt that the new school building should respond to the local urban fabric in a contemporary fashion, drawing on the materials and scale of the surrounding properties but addressing a new vernacular to create a focal point for the local community.

The design creates two distinct wings, providing hall and admin space to the north and a fan of classrooms to the south with direct access to outdoor space.

A central, glazed library connects the two wings and accommodates a curved screen located on the building’s central axis which directs the year groups to their classrooms. Bespoke graphics featuring the seasons of the year provide a focal point.

The requirement to maximise natural daylight and enhance visual links between internal and external space has influenced the building form.  The main hall space is designed to collect light from the east via a high-level glazed panel; classrooms are lit via high-level north-facing windows and large elements of glazing to the south, shaded via a timber canopy.

Externally, the hall form emerges from the site and can be viewed through gaps in the buildings, drawing the eye beyond the traditional 80s-90s vernacular to a special place at the heart of a community.

Data

  • Begun: Oct 2012
  • Completed: Aug 2013
  • Floor area: 1,396m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £3M
  • Procurement: JCT intermediate 2011 with Contractor Design
  • CO2 Emissions: 16.1kg/m2/year
  • Address: Hurst Road , Kennington, Ashford, TN24 9RR, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more