The SAFE Powerhouse

Arkitrek, Outside Tawau, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


    Download Original

  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Section    
  • North elevation    
  • Environment diagram    
  • Harvest Digram    
  • Peeler core detail    

Shelter to house two biofuel generators

The first phase of project to design a field centre for a long running ecological study. The Powerhouse is to house the biofuel generator of a hybrid biofuel- micro hydro system. Due to the remotemness of the site and the nature of the vunerable rainforest environment, sustainable materials must be used.


  • Begun: Jun 2013
  • Completed: Aug 2013
  • Floor area: 39m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £6,000
  • Funding: CSR
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: Self Build
  • Address: The Benta Wawasan Plantation, Outside Tawau, 89000, Malaysia

Professional Team