The Noust Boathouse

Tog Studio, Isle of Tiree, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The ply box beam portal structure creates a clear, unobstructed working area 

Neil Boyd     Download Original

  • The ply box beam portal structure creates a clear, unobstructed working area    
  •     
  • Completed Boathouse at night    
  •     
  • Exposed structure inside the Boathouse celebrates the construction    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • The students who built the Boathouse paid careful attention to detail    
  •     
  • Drawing 1 - Ground Plan    
  • Drawing 2 - Roof Structure    
  • Drawing 3 - Roof Plan    
  • Drawing 4 - Cross Section    
  • Drawing 5 - Long Section    
  • The live-build summer school took place on the picturesque Isle of Tiree    
  • It took seven days to construct the Boathouse    
  • Participants for the live-build summer school came from across Scotland    
  • The project team and student participants hand over their finished building    
  • Working Detail 1 - Typical Structural Bay    

A community boathouse on the Isle of Tiree, built by architecture and engineering students as a live-build summer school

The challenges in achieving Tog Studio’s first permanent building were clear; find a client, source funding and produce a design that could be constructed in one week by a team with no on-site experience.

The Noust Boathouse was delivered for the Tiree Maritime Trust; a charity formed to ensure the preservation of the island’s maritime heritage. It was built by architecture and engineering students from across Scotland as part of a live-build summer school, teaching practical construction skills and site experience.

Designed to be robust, spacious and lightweight, the Boathouse utilises a ply box portal frame structure, where the curvilinear forms were imagined as an upturned boat. This precise structural solution was partially prefabricated to accelerate construction time and the tapered frames allow future extensions. The Russwood vertical timber cladding and Marley Eternit profiled sheeting create a utilitarian aesthetic, with the curved ridge referencing the vernacular buildings of the island.

Data

  • Begun: Jun 2013
  • Completed: Jul 2013
  • Floor area: 36m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £13,000
  • Funding: Tiree Community Windfall Fund
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: Live-build summer school
  • Address: Scarinish, Isle of Tiree, PA77 6UH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers