Stratford Box Pumping Station

Lyall Bills & Young Architects, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Richard Chivers (website)     Download Original

  • 25. Stratford Box    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Model plan    
  • Detail    
  • Brick specials    

Ground-water pumping station for Thames Water built within the context of the 2012 Olympic Park

The pumping station, which forms part of a new water-main scheme that will provide an additional raw water source for London during drought conditions, was built to relieve groundwater build-up caused by changes in the water table, avoiding flooding of below-grade Eurostar and HS1 lines nearby.

Located alongside a train track within a nature conservation site the station pumps excess water to the Lea Valley Reservoir, working in conjunction with a nearby balancing pond.

The station is contained within a series of brick boxes that incorporate two types of bird box, with alternate entrance hole shapes and sizes favoured by different species, built into the brickwork.


  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Sep 2011
  • Floor area: 330m2
  • Sector: Industrial
  • Total cost: £500,000
  • Procurement: Thames Water Contract
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team