Goldsmiths’ Centre

Lyall Bills & Young Architects, Clerkenwell, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Morley von Sternberg (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical floor plan - first floor    
  • Section    
  • Section A-A    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • Massing sketches    
  • Eagle court sketches    
  • Eagle court sketches - flat roofs    
  • Eagle court sketches    

Adaption and extension of a Grade II listed Victorian school to create a post-graduate education centre and business start-up studio space for goldsmiths

The adapted shell of a Grade II-listed Victorian school is linked to afive-storey workshop and studio building, by a glazed atrium that also serves as a public recreation area.

There’s also a gallery, which can be extended into the atrium, and a café on the ground floor that spills out on to a terrace.

The old school, houses facilities for a postgraduate design course in jewellery, silversmithing and the allied trades.

The new-build element - a nine-metre wide Yorkstone stone and brass-clad block that turns the corner of Albion Place and Britton Street - has a gallery with three floors of low-rent workshops above. It’s topped with a glass pavilion used to host important meetings and the occasional dinner.

Data

  • Begun: Mar 2009
  • Completed: 2011
  • Floor area: 2,400m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £17M
  • Procurement: Standard JCT Major Project Construction Contract
  • Address: The Goldsmiths’ Centre, 42 Britton Street, Clerkenwell, London, EC1M 5AD, United Kingdom

Professional Team