Casa da Música

OMA, Porto, 2005

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from Rotunda da Boavista 

Philippe Ruault     Download Original

  • View from Rotunda da Boavista    
  • Alphaville plaza    
  • View from Rotunda da Boavista    
  • Entrance staircase    
  • Internal staircase    
  • Internal circulation spaces    
  • Corrugated glass acts as a sound barrier    
  •     
  • VIP bar with     
  • Integrated wall lighting    
  •     
  •     
  • Plywood with gold embossed enlarged wood-grain pattern lines the auditorium    
  • The large auditorium has a capacity of 1,238 people    
  • View of the travertine plaza    
  • View of the Rotunda da Boavista context    
  • Aerial view of the Rotunda da Boavista context    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Third floor plan    
  • Fourth floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • Eigth floor plan    
  • Sections    
  • Elevation    

Rem Koolhaas' cast-concrete polygonal concert hall, Porto

Located in a travertine-paved square on the edge of Porto’s Rotunda da Boavista, OMA’s Casa da Musica takes the form of an enormous crystalline concrete block.

The 1,300-seat main auditorium space, home to the National Orchestra of Porto, is conceived as a single rectangular space carved through this solid block. Thick flanking walls carry the weight of the building, with the faceted walls of surrounding spaces cantilevered from it. At either end, large openings frame the city beyond. Double skinned corrugated glazing acts as a sound barrier between the auditorium and its surrounding spaces.

Internally, plywood cladding is embossed in gold with an enlarged wood-grain pattern. This contrasts with the traditionally painted tile cladding of the adjacent VIP bar.

The public route winds around the central auditorium via a series of spaces, stairs and platforms, from the building’s entrance to the rooftop terrace.

Data

  • Completed: 2005
  • Floor area: 22,539m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £85M
  • Address: Casa da Música, Avenida da Boavista 604-610, Porto, 220 120 200, United Kingdom

Professional Team