Uppingham School Music Centre

ORMS, Rutland, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Crisp detailing of the glazed foyer link, the stone facades and the roofs contrasts with the vernacular form 

Michael Collins     Download Original

  • Crisp detailing of the glazed foyer link, the stone facades and the roofs contrasts with the vernacular form    
  • Crisp detailing of the glazed foyer link, the stone facades and the roofs contrasts with the vernacular form    
  • Glazed foyer    
  • A brick tower for the fire stair signals the stone entrance to the right    
  • A brick tower for the fire stair signals the stone entrance to the right    
  • The recital hall’s oak walls and floor provide a feeling of luxury, and a carefully placed clerestory washes light behind the stage    
  • The foyer provides a new focus for the music department and could accommodate impromptu recitals    
  • The foyer provides a new focus for the music department and could accommodate impromptu recitals    
  • Practice-room windows capture rooftop views    
  • Practice room    
  • View from the recital room    
  • Stairway    
  • Site plan    
  • Contextual plan    
  • Ground floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • East-west cross section    
  • North-south cross section    
  • Elevation    
  • South elevation    
  • Sketch plan    
  • Aerial view sketch    
  • Sketch of foyer roof    
  • Insertion of roof panels    
  • The old cottages on the rear of the site    
  • Roof detail    
  • Roof detail    
  • Window detail    

Music centre with facilities including an 80 seat recital room, classrooms, practice rooms, recording, performance and variable acoustic studios, surrounded by historical buildings in the centre of Uppington

The recital hall, as close to a cube in volume as possible for acoustic reasons, has a large north-facing window and a small clerestory in one corner. A timber floor was designed to enable musicians to 'feel' the music.

Practice and teaching rooms on the upper two floors are organised along corridors that have big windows at either end and, in one case, a view into the recital hall.

The new music centre is an addition to the school's existing music facilities. The site is a few hundred yards from the town’s historic market square and within a conservation area.

Data

  • Begun: Feb 2005
  • Completed: Apr 2006
  • Floor area: 1,292m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £3M
  • Procurement: Modified JCT form with Contractor Design Portions
  • Address: Uppingham School, Uppingham, Rutland, LE15 9QE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more