Writer's Shed

Weston Surman & Deane Architecture
London, 2013

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Night View From House 

Wai Ming Ng     Download Original

  • Night View From House    
  • Night View    
  • Glowing Cedar Facade    
  • Daytime    
  • Woodstore & Sliding Door    
  • Gable Wall Bookcase    
  • Sink    
  • Concrete Paver Hearth    
  • Rear Window    
  • North Light Over Desk    
  • WC & Log Store    
  • View From Above    
  • Site Location Plan    
  • Floor Plan    
  • Section AA    
  • Elevation    
  • South Elevation    
  • North Elevation    
  • Process Diagram    
  • Sliding Door Detail    
  • Sliding Door Detail (With Labels)    

Data

  • Begun: Feb 2013
  • Completed: Apr 2013
  • Floor area: 22m2
  • Sector: House
  • Total cost: £31,000
  • Funding: Client
  • Tender date: Aug 2012
  • Procurement: Design & Build
  • Address: 53 Greenwood Road, Dalston, London, E8 1NT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

Garden studio for a writer and illustrator in London

WSD Architecture were commissioned by an author and illustrator to design & build a ’writer’s shed’. Capitalising on their multi-disciplinary backgrounds WSD acted as designers, project managers, and lead contractors.

The design responds to the client’s passion for children’s literature and mythologies. The space is conceived as a haven in the city; a fairy-tale hut at the bottom of the garden where the client can retreat and immerse himself in his work.

Externally, the glowing cedar facade, shingle cladding, log store and chimney all play a part in creating this world. Inside, a large north-facing skylight floods the workspace with natural light. On the gable wall, a bookcase meanders around the wood burning stove, providing a centre piece for the client to store his library of books. Looking back out over the garden, the glazed sliding door gives onto a covered verandah – a perfect space to enjoy the very worst of the British weather.