Westbourne Drive

NORD architecture
Glasgow, 2013

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Elevation to street 

Gillian Hayes (website)     Download Original

  • Elevation to street    
  • Ground floor ensuite and garage with new dormer over    
  • Rear dormer    
  • Dormer detail    
  • Bedroom window    
  • Illuminated niche / vent panel and escape provision    
  • New balustrade to existing stair    
  • New rooflights and open balustrade allow light down to ground level    
  • Dormer silhouette    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections and Elevations    
  • Elevations    
  • Existing drawings    
  • Existing / Proposed    
  • Dormer study - part photo essay of local precedent    
  • Detail sheet    

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 220m2
  • Sector: House
  • Total cost: £120,000
  • Procurement: Traditional
  • Address: 9 Westbourne Drive, Bearsden, Glasgow, G61 4BQ, United Kingdom

Professional Team

Dormer conversion and extension of an inter-war bungalow

Extensive local study and consultation with the Planning Authority resulted in a subtle but significant shift in the application of planning guidelines, allowing for an extension which is neither set back nor down from the original building.

A monochrome palette and simple detailing defers to the brick, render and rosemary tiling of the original building, without subservience, again allowing for a singular, clear expression. New additions read assertively with the original house allowing the completed building to read as a whole, whilst the history of development is clearly legible.

Internally there is a reversion to simplicity in new elements. Fixed glazing with frames recessed is allied to flush skirting and facing details to create a crisp and clutter-free backdrop to a young family’s many necessities. A vent panel serves each bedroom, doubling as escape provision while a feature light here functions in place of a pendant in the low ceiling. In tandem with the deep window cills this forms what is akin to a piece of fixed furniture to each room
Downstairs a new en-suite affords privacy to guest accommodation for those less mobile and a new skylight and fixed cabinetry piece brings light into the existing kitchen.