Town House, Islington

Powell Tuck Associates, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear elevation 

    Download Original

  • Rear elevation    
  • Rear elevation    
  • Rear elevation - at night    
  • View through rooflight    
  • Internal - kitchen / dining area    
  • Internal - view to bathroom    
  • Internal - view to shower room    
  • Internal - rooflight    
  • Internal - staircase    
  • Ground and cellar plan    
  • First and second floor plan    
  • Roof plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B and rear elevation    
  • Concept sketch.pdf    
  • Existing rear elevation    
  • Glazed sliding door    
  • Roof details    

Refurbishment and extension of a terraced house

The client’s brief was for a new extension to the rear of the terraced property, creating a new kitchen/dining area at ground level and a bathroom and shower room above.

We demolished the existing extension and underpinned the rear of the house to lower the ground floor and achieve a greater ceiling height. A large 2-pane sliding door and rooflight flood the space with natural light.

The zinc ‘wedge’ is larger at its base to accommodate the family bathroom and tapers to create a smaller shower room. Narrow horizontal windows are used to control views out, and a rooflight allows light in from above.

The design of the extension was carefully detailed on a tight budget and we worked closely with the client on developing the look and finish of the interiors.

Environmental Strategy:

To achieve the design of the new extension and comply with Part L1B the CO₂ emission rate for the whole house including the extension was calculated using SAP 2009.

The existing, unmodernised dwelling was calculated to have a CO₂ emission rate of 9541kg/yr for a floor area of 133 m². We have both increased the size of the house by over 20% and have reduced its CO₂ emissions kg/yr by 66% at the same time, giving an annual predicted kgCO₂/m² of 19.90.

Measures to improve the existing house included insulating the ground floor and roof, fitting double glazed sash windows and internally insulating all external walls. The thermal elements of the new extension were built to current building regulations.

Data

  • Begun: Jan 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 163m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Tender date: Oct 2011
  • Procurement: Traditional
  • CO2 Emissions: 19.90kg/m2/year
  • Address: Islington, London, N4, United Kingdom

Professional Team

Suppliers