The Garage

John Maguire Architects
Irvinestown, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Forecourt night 

Aidan Monaghan (website)     Download Original

  • Forecourt night    
  • Front    
  • Window    
  • Canopy    
  • Forecourt    
  • Entrance    
  • Interior    
  • Front daytime    
  • Site plan    
  • Plan    
  • Section    
  • 3D    
  • 3D    
  • 3D    
  • 3D    
  • 3D    
  • Working detail    

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 260m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £110,000
  • Procurement: Self-build
  • CO2 Emissions: 101.5kg/m2/year
  • Address: Glenwood Filling Station, Mossfield Road, Irvinestown, BT94 1GG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

New convenience store for a service station

This project involved the construction of a new shop building and the reconfiguration of an existing forecourt to a previously abandoned service station on the outskirts of a small town in County Fermanagh, Northern Ireland.

The client wished to re-commission the existing flue tanks and canopy structure and construct a new convenience store on the site.

Commercial parking availability is key to the success of this type of retail premises and therefore, the proposal located the shop building far back into the site in order to maximize the size of the forecourt.

The budget for this project was extremely low and therefore a cost effective building structure was necessary whilst at the same time requiring a strong visual impact to attract consumers. What was implemented was a building of two parts; firstly a simply constructed main shop enclosure and secondly a visually strong front entrance element. The main shop enclosure is a simple portal steel frame clad externally in a metallic insulated roof and wall panel. The front structure formed in steel and blockwork and finished in sand cement render is the opposite of the shop enclosure and provides for the strong presence sought by the client. This is similar to the traditional rural garage which consisted of a shed building with a pitched or barrel vaulted roof, agriculture in nature with a false stone front.

This project relates to this typology but forms a more three dimensional front structure. It provides for a sheltered entrance area, integrated storage for external products, fixed picture window to form a connection between the forecourt and the shop interior and integrated lighting to enhance the visual impact.