The Shade House

Sheffield School of Architecture Live Project, Manchester, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the street 

Lee Ling-Wei     Download Original

  • View from the street    
  • Birdseye view    
  • Aquatic area    
  • View through    
  • Gabion detail    
  • View through    
  • Building detail    
  • Internal area    
  • Cladding section    
  • Cladding detail    
  • Process    
  • Prototyping on site    
  • Budget    
  • Stakeholders involved in the project    
  • Sustainable material strategy diagramn    
  • Construction details    
  • Construction details    

A shaded sales area to house plants for Hulme Community Garden Centre. Constructed entirely from waste and reclaimed materials

The Shade House is a collaborative project between students from The University of Sheffield and Hulme Community Garden Centre, Manchester - a not for profit organisation. It was undertaken by a group of 12 Masters students from the Sheffield School of Architecture with assistance from the HCGC volunteers and was designed and built in the space of 5 weeks (24/09/2012 - 26/10/2012).

The project marks the first stage in the redevelopment of the neighbouring car park which will eventually double the Garden Centre’s site.

The structure creates a physical link between the existing garden centre and the extended site and provides a sales area for shade loving plants - the first component that will form a larger sales area.

The curved timber structure is situated adjacent to the main road and is designed to attract attention to the garden centre - contrasting with the dense hedge-line of the existing garden centre and the sparse undeveloped new site. Views through the structure are encouraged through the permeable bamboo cladding whilst providing shady conditions for the plants.

Data

  • Begun: Oct 2012
  • Completed: Nov 2012
  • Floor area: 14m2
  • Sector: House
  • Total cost: £1,154
  • Address: Hulme Community Garden Centre, 28 Old Birley Street, St. George's, Manchester, M15 5RG, United Kingdom