Conversion of the Crystal Palace Underground Public Toilets

Lamp Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Down through Kitchen 

James Balston (website)     Download Original

  • Down through Kitchen    
  • Living room     
  • Living looking kitchen    
  • Kitchen tile details    
  • Kitchen floating shelves    
  • Bathroom    
  • Kitchen through to entrance    
  • Bedroom and wardrobe     
  • Wardrobe    
  • Courtyard garden    
  •     
  • Lower ground floor    
  • Sectional elevation    
  • Existing lower ground floor plan    
  • Existing sectional elevation    
  • Existing elevations    
  • Sketch perspectives    
  • Existing ladies stalls    
  • Existing gents toilets    
  • Existing derelict underground public toilets    
  • Initial demolition in the ladies     
  • Initial demolition in the gents    
  • Existing gents stalls    
  • On site    
  • On site    
  • Development ideas proposed concept section    
  • Development ideas proposed concept plans    
  •     

Renovation and conversion of a derelict underground public toilet site in Crystal Palace into a subterranean single bedroomed dwelling

The former Underground public toilets, built in 1929 were redundant for over thirty years. I saw an opportunity to buy and redevelop them, so I approached Lambeth Council. It took several years to overcome the legalities of purchasing such a property, and during this time the redevelopment concept had mutated from an art space to residential.
As the developer, I worked as the architect, client and contracted all trades. Careful value engineering and simple detailing were key to transforming this unlikely site into a contemporary home. All finishes were carefully chosen and details designed to ensure a unique bespoke feel. Floating shelves flow down the interior spine wall. These are a key design and display feature as well providing practical storage. The courtyard garden has been planted with evergreen shrubs and ferns
The original entrances have been re-rendered with the iron work and soil stack being retained, renovated and reused. Overall, the micro-regeneration of this site has successfully enhanced the parade and given new life to a long abandoned site.

Data

  • Begun: Oct 2011
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 57m2
  • Sector: House
  • Total cost: £68,000
  • Funding: Self Funded
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: Self Developer - Direct Subcontracting
  • Address: The Former Underground Toilets, 9 Crystal Palace Parade, Crystal Palace, London, SE19 1UA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers