Siwa House

Child Graddon Lewis, Egypt, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor    
  • Upper floor    
  • Staircase plan    
  • Axonometric view    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    

The design for Siwa House derived from the desire of a young couple based in Egypt to construct a home using local materials and craftsmen on a smallholding in the Berber oasis of Siwa, located 300km from the Mediterranean and 50 km from the Libyan border

The L-shape plan form has public and guest areas at ground floor with private bedroom and terrace above linked by a two storey mulqaf or wind tower which directs the desert breeze through the living areas.

The harsh temperatures are mediated through traditional thick kashif walls combining salt blocks with mud mortar. Roof and floors are constructed from palm trunks. Water is obtained from nearby hot and cold springs and toilets use sawdust composting techniques.

Siwan masons, carpenters, decorators and metalworkers completed the house as finances permitted – the elegant metal stair was designed by locally based architect, Fiona McKenzie.

Data

  • Begun: 2010
  • Completed: 2012
  • Floor area: 107m2
  • Sector: House
  • Total cost: £25,000
  • Address: Siwa House, Siwa Oasis, Egypt, Egypt

Professional Team