Festival House

dRMM, Blackpool, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alex de Rijke     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Groud floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • South elevation    
  • North elevation    
  • Long section    
  • Short section    

Three storey wedding chapel positioned on Blackpool’s seafront between the illuminations and the sea

Standing on a stepped concrete plinth containing recycled and phosphorescent glass, the ground floor of the engineered timber building is brick clad and topped with a two-storey lookout point clad in golden stainless steel shingles.

A tourist information office and large restaurant occupy the ground floor with an external terrace fronting the sea, registry offices on the first floor and an open plan ceremony hall above on the second. Vertical circulation is provided through a single staircase, in the corner of the floor plan, as well as single passenger lift.

The sculptural wedding tower, that cantilevers above the tourist facilies below, frames vertical views of Blackpool Tower as well as horizontal views across the Irish Sea.

Data

  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Nov 2011
  • Floor area: 580m2
  • Sector: Civic
  • Procurement: PPC 2000
  • CO2 Emissions: 29.21kg/m2/year
  • Address: Promenade, Blackpool, FY1 1AP, United Kingdom

Professional Team