Orbit

Ushida Findlay Architects
Stratford, London, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Kennedy (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Landscaping plan    
  • Ground floor landscaping and roof finishes    
  • Entry pavilion and plan compound plan    
  • The obsevatory - Lower deck plan    
  • The observatory - upper deck plan    
  • The observatory section A-A    
  • The observatory section B-B    
  • The observatory - south elevation    
  • South elevation    
  • Canopy - north and west elevations, axonometric and view from below    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • LLDC_Queen Elizabeth Park _2030    
  • External stair - details    
  • Typical stair - details    
  • Observation deck - external cladding    
  • Observation deck - external elevations    

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: May 2012
  • Sector: Civic
  • Total cost: £22.7M
  • Procurement: NEC3 Construction Management
  • Address: Stratford, London, E15, United Kingdom

Professional Team

Sculptural steel observation tower for the London 2012 Olympic Park

Situated next to the stadium on the Olympic site, the 114m structure, Britain’s tallest sculpture, was designed as a landmark for the Games.

The asymmetric skeletal red steel structure supports a viewing platform that will be a visitor attraction during the Olympics and in legacy mode. Access to the viewing platform is provided by a lift contained within a central diagrid column, which itself is wrapped in a staircase that sprirals round the structure and is clad with graded mesh cladding.

Designed to be built without scaffolding the tower was constructed from pre-fabricated steel components, 63 per cent of which were recycled, that were assembled on site.