Mary Rose

Wilkinson Eyre Architects, Portsmouth, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton+Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Section    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section    
  • Exploded isometric    
  • Section sketch    
  • Material    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Museum to permanently house the hull of the Mary Rose within a historic dry dock

The museum replaces a more ad hoc facility that opened in 1984, two years after the ship was raised from the sea bed.

The main volume of the museum is contained within an elliptical form generated by the geometry of the dry dock where the Mary Rose is berthed. The dark stained raked timber-clad structure is flanked by single-storey entrance and education pavilions, with glazed and slatted timber walls.

A context gallery designed as a mirror image of the hull, which was sliced down the middle by natural forces, will display approximately 4,000 original objects, mainly larger ones, such as cannons, on three levels corresponding to the ship’s three decks in the mirror image of their locations when the ship sank.

The north side of the context gallery will temporarily be enclosed by a studwork wall, with windows providing views of the actual hull, and forms the south wall of the highly controlled hot box, in which the hull iss currently contained. This wall will be removed in 2016, leaving glass-balustraded balconies.

Data

  • Begun: Oct 2010
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 4,495m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £16.8M
  • Procurement: JCT 2005 Design and Build (Rev 2)
  • Address: Portsmouth Historic Dockyard Visitor Centre, Victory Gate, HM Naval Base, Portsmouth, PO1 3LJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers