Feeringbury Barn

Hudson Architects , Essex, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Brittain photography (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Roof detail    

Conversion of a large Grade II listed barn on a working farm in Essex into a family home

To meet the requirements of conservation officers the semi-industrial appearance of the building had to be maintained and the large roof could not contain any visible fenestration.

To allow light into the barn while working within these restraints the roof was constructed with large bay rooflights, made from multi-wall corrugated polycarbonate with a perforated steel mesh laid over the top. The perforations face upwards providing the interior with diffuse light, while externally the rooflights are concealed from view at ground level.

Although the interior of the barn could not be subdivided existing concrete silos, that are used as a bathrooms and to house an oak spiral staircase, were moved from one part of the barn to another to break up the large space.

The existing timber frame was clad with 18mm fair-faced ply, and a polished concrete reinforced ground-bearing slab with underfloor heating pipes was poured. External walls are clad in black-stained horizontal lapped timber to match the original cladding.

Data

  • Begun: Apr 2009
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 525m2
  • Sector: House
  • Address: Essex, United Kingdom

Professional Team