Preston Bus Station and Car Park

BDP, Preston, Lancashire, 1969

 

 

BDP     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Cantilevered car deck above passanger platfom    
  • Bus station from south west    
  • Tiled slabs form the south elevation    
  • Artificial lighting at night    
  • Car park deck    
  • Bus gates    
  • Ramps to car park north end    
  • Concrete ramps    
  • Pasanger platform    
  • Beginning of a queue    
  • Siteplan    
  • blockplan    
  • Concourse level plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine level plan    
  • Car park level plan    
  • Section (colour)    
  • Section    
  • Composite section    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Balustrade plan    
  • Balustrade section    
  • Balustrade part section B-B    
  • Balustrade section A-A    
  • Balustrade elevation    

Nine levels of split-storey parking bays above a glazed, double-height bus station, passenger concourse, and mezzanine-level offices

The building is constructed from reinforced concrete with the vertical circulation and service towers acting as the main wind-stabilising elements of the structure. Externally, these towers are treated as white tiled slab walls, as are the north and south elevations. Contrastingly, the east and west elevations are concrete.

Internally, the design is based on a 12.2m grid, designed to accommodate both cars and buses. The economically beneficial split-level form of the multi-storey car park relies on a circulation system of ramps. This arrangement governed the form of the area remaining for the passenger concourse at ground level

In-situ, fairfaced concrete ramps spanning 10.67m are present externally at both the north and south ends of the building to provide access to the car park. Each of the decks accessible by these ramps is designed with a curving, upturned floor edge and cantilevers a distance of 2.74m so as to shelter the passenger platform below.

A high-level bridge overlooking the taxi rank provides pedestrian access to the car park, from the adjacent civic hall.

Hardwearing materials are used throughout the design, such as mastic asphalt, wall tiles, toughened glass, and ribbed rubber floor tiles.

Data

  • Begun: Mar 1968
  • Completed: Nov 1969
  • Floor area: 32,314m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £1.1M
  • Tender date: Feb 1967
  • Procurement: Fixed price
  • Address: Tithebarn Street, Preston, Lancashire, PR1 1YT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers