Dyson Centre for Neonatal Care

Feilden Clegg Bradley Studios, Bath, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Parlex rainscreen cladding, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios 

Craig Auckland /Fotohaus     Download Original

  • Parlex rainscreen cladding, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Reception, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Interior window, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Central space illuminated by rooflight, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Central space illuminated by rooflight, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Care room, The Dyson Centre, NICU, Royal United Hospital, Bath by Feilden Clegg Bradley Studios    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Sections    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • South elevation    
  • Section illustrating daylighting strategies    
  • Building journey represented graphically    
  •     

Low-carbon, new-build extension and refurbishment of the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) at Bath's Royal United Hospital

The existing NICU has been refurbished with facilities for both staff and parents. The single-storey new-build element of the design serves as a discreet intervention between the two existing buildings. It accommodates clinical, support and reception functions.

Central spaces are day-lit by two long, angled roof-lights. The inclusion of reflective internal surfaces in the design allows the light to penetrate into adjacent spaces. Within the care areas light is carefully controlled through the use of high, narrow windows, to afford babies an awareness of day and night as they develop.

With sustainability in mind the building uses an external wall insulation system. Sections consist of cross-laminated timber with thermowall wood fibreboard, ultratherm insulation, and Parlex rainscreen cladding.

Internally, exposed timber is used to avoid a clinical appearance, this is sustainably beneficial as embodied energy is low, and construction is quick and clean within a hospital environment.

Data

  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Jul 2011
  • Floor area: 1,083m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £3M
  • Funding: 50/50 partnership by NHS budgets and fundraising by The Forever Friends Appeal
  • Address: Royal United Hospital, Combe Park, Bath, BA1 3NG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

  • Cross Laminated Timber: KLH

AJBL Sponsor

Dalsouple Rubber

DRF were approached by Dalsouple, a trusted, worldwide manufacturer of Exceptional Rubber Flooring to become their Exclusive UK Distributors due to their wealth of experience within the flooring industry

Find out more