Angel Building

Allford Hall Monaghan Morris, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Angel signage 

Allford Hall Monaghan Morris (website)     Download Original

  • Angel signage    
  • View along St John Street    
  •     
  • Glazed facade    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Rooftop evening shot    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Reception desks at the back of the entrance atrium have Douglas fir over-panels with soap and lye finish    
  •     
  •     
  • Atrium roof with EFTE pillows    
  • Roof terrace    
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second (typical) floor plan    
  • Forth floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • Detailed section through atrium envelope    
  • Detail section through atrium envelope    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • St John Street elevation - east elevation    
  • Pentonville Road elevation - north elevation    
  • East-west building section    
  • Materials board    
  • Existing building typical plan    
  • Existing building section A-A    
  • Existing building section B-B    
  • Colour indicating old and new     
  • North east corner detail    
  • Entrance portal details    
  • Easet section and section 4th & 5th floor    
  • Esat section including landscape    
  • East section and elevation (labelled)    

Refurbishment of and addition to a 1980s concrete-framed office building, providing open plan office space. Inner courtyard has been sealed and transformed into a main atrium

Angel Building is the re-invention of an early 1980s commercial building located on one of London’s historic focal points where City Road and St. John Street meet Pentonville Road.

The existing concrete frame is re-used and re-wrapped with a highly energy-efficient glazed skin, which extends the building’s envelope at selective points to create a better fit with the surrounding context.

An extra floor is added to the building, in all creating an additional 9,200m2 of floor space.

An existing open courtyard is enclosed to form an internal, top-lit public room entered off St. John Street, which acts as the entrance area, improves circulation and offers breakout spaces.

Data

  • Begun: Oct 2008
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 33,224m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £72M
  • Procurement: Two-stage design and build
  • CO2 Emissions: 33.7kg/m2/year
  • Address: 407 St. John Street, London, EC1V 4AD, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more