Granary Music Room

Project 5 Architecture, Suffolk, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Kane (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Music room location plan    
  • Music room ground and first floor plans    
  • Music room sections    
  • Music room south and east elevations    
  • Gallery stairs plan and elevation    
  • Extension side entrance detail    

Conversion of a disused granary into a music space and changing room for adjacent swimming pool

The client, an amateur musician, needed a suitable space for making music. The disused granary provided the perfect opportunity to create a new music room as well as a changing room for the adjoining pool.

The design is intended to be contemporary but also in keeping with the neighbouring out buildings, and was approved after an appeal. Screens provide solar shading, privacy and mask unsightly farmyard views.

The cedar used for joinery and iroko for exposed structural elements are grey to match adjoining farm buildings. The acoustics of the timber interior are well-suited to playing music.

The building is heated by a ground source heat pump, which also provides summer heat for the pool.

Data

  • Begun: Oct 2009
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 102m2
  • Sectors: Arts and culture, House
  • Total cost: £230,000
  • Procurement: Intermediate Building Contract 2005 Rev 1 2007
  • Address: Hoo Hall, Church Lane, Woodbridge, Suffolk, IP13 7QT, United Kingdom

Professional Team