Eyes Wide sHut

Feix & Merlin Architects
Lincolnshire, 2007

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Close up view of rear 

Michael Trainor     Download Original

  • Close up view of rear    
  • The hut stands out next to the more traditional beach huts    
  • The hut stands out next to the more traditional beach huts    
  • Framing the sea    
  • Framing the sunset    
  • The front entrance being slid shut    
  • The door slides open to reveal the cosy interior    
  • A glimpse of the interior which includes the unusual combination of a chandelier and a forest clearing    
  • The reflected glass creates a constantly changing framed beach scene    
  • Close up of the hut    
  • Floor plan    
  • Front elevation    
  • Side elevations    
  • Section A-A    
  • Section B-B    

Data

  • Completed: Sep 2007
  • Floor area: 10m2
  • Sector: House
  • Total cost: £20,000
  • Address: Eyes Wide sHut, 37 Mablethorpe South Promenade, Mablethorpe, Lincolnshire, LN12, United Kingdom

Professional Team

Novel take on the traditional beach hut where the structure itself forms a framed seaside scene

The design was selected as one of four winners of a competition, which aimed to produce a linear gallery of dramatic seaside architecture for a 10-mile stretch of Lincolnshire coast.

This beach hut features two ornate picture frames, one facing the sea the other the land. These frames carry floor-to-ceiling mirrored polycarbonate panels reflecting the view of the beach to the front and of the town to the rear, as if someone had taken a picture and put it in the frame.

From the inside the one-way mirrors allow a perfectly transparent and unobstructed view, but seen from outside they are reflective.

The internal walls are clad with a full height, full width graphic of a forest clearing: an escape from the hot beach into a quiet cool woodland, the big windows at either end allowing a voyeuristic peep out back into the real world.

The empty plot next to the hut can be used as a garden. The mirrored front frame of the beach hut slides out, completely opening up the front of the hut, and by doing so sheltering the garden from the wind, whilst retaining a view of the beach and impressive coastline.