Ashfield Healthcare

Shedkm, Michael Jones Architects
Ashby de la Zouch, 2002

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance, stairs lead up to the office and training centre on the first floor 

Martine Hamilton Knight (website)     Download Original

  • Entrance, stairs lead up to the office and training centre on the first floor    
  • Entrance box seen from the north    
  • North-east facade    
  • The drum of the auditorium    
  • The south-west facade with individual balconies to offices    
  • Stair to promenade on the south-west facade    
  • Oriel windows on the north-east facade    
  • Head of stair on south-west    
  • Reception area looking toward head of entrance stair    
  • Boulevard on training side looking towards offices    
  • View from the boulevard through the offices    
  • The restaurant with counters by the architect    
  • Drinks point along the boulevard    
  • One of the smaller cellular offices    
  • Site plan    
  • Undercroft plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Stair details    
  • Stair sketch and section details    

Data

  • Begun: Oct 2001
  • Completed: 2002
  • Floor area: 3,345m2
  • Sectors: Office, Education
  • Total cost: £4.5M
  • Tender date: Aug 2001
  • Procurement: JCT 98 with Quantities
  • Address: Ashfield House, Resolution Road, Ashby de la Zouch, LE65 1HW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

Office and training building for Ashfield Healthcare suspended on V-shaped pilotis above a car park

The building comprises of 3000m2 of open plan office space raised on four rows of exposed V-shaped columns above a ground floor car park for over 100 cars. The first floor accommodation is arranged along a central boulevard and includes offices, a training centre and a café/restaurant.

The inside-outside connection is made partly by letting materials run through, such as the entrance stone wall and the white steel, and partly by bringing daylight into the building much more than the view.

Floor-to-ceiling glazing is used for much of the training area and throughout the offices. But on the front of the building, one face of the oriel windows looks along the facade, while the other is shielded from the prospect of the estate by vertical blinds.

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more