Upper Twyford Barn

Architype Architects, Hereford, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Upper Twyford Barn 

Leigh Simpson     Download Original

  • Upper Twyford Barn    
  • Upper Twyford Barn highlighs the sustainability agenda in a rural setting    
  • Upper Twyford Barn entrance.jpg    
  • Elements of the new extension echo the pre-existing structure    
  • Large windows and clerestories negate the need for excessive interior lighting.jpg    
  • The bright interior includes the original stonework    
  • Custom low-energy light fixtures were designed by Architype    
  • Plans    
  • Sections    
  • The derelict barn    

Conversion of a derelict barn complex to contemporary offices for an architecture practice's Hereford office

Architype’s conversion of a Herefordshire stone barn into its new studio offices demonstrates a green design approach and an attempt to follow a sustainable lifestyle.

The barn at Upper Twyford Farm sits in the rural landscape near Hereford. The barn was derelict when Architype head Jonathan Hines first visited the remaining standing walls. As much of the existing structure was restored and reused, local timber and heavy insulation has transformed a ruin into a highly sustainable, light-filled working studio.

Data

  • Begun: Apr 2005
  • Completed: 2006
  • Floor area: 383m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £450,000
  • Tender date: Sep 2004
  • Procurement: JCT Minor works
  • CO2 Emissions: 23kg/m2/year
  • Address: West Office, Upper Twyford, Hereford, HR2 8AD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more