Kintore Way Children’s Centre

Cottrell and Vermeulen Architecture, MRA, London, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A residential development by Pollard Thomas Edwards overlooks the school 

Anthony Coleman (website)     Download Original

  • A residential development by Pollard Thomas Edwards overlooks the school    
  • The roof is expressed in a range of blues and greens, giving a significant lift to this section of the street    
  • View of the Children    
  • The garden is largely hard-surfaced and seems prepared for intensive use    
  • Clusters of paper lampshades hang from the sloping planes of the ceiling    
  • Larger spaces have high ceilings and skylights    
  • Classroom and play area    
  • Hard-surfaced playground    
  • View from the playground looking towards the entry lobby    
  • Picket fences enclose holding pens outside the areas belonging to different age groups    
  • Picket fence dividing play areas    
  • Site Plan    
  • Ground floor plan    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Development sketch    
  • Development model    
  • During construction    
  • During construction    
  • Detail of the wall    

Children’s centre combined with an established nursery with daycare provision

Central to the Children's Centre was a shared vision to continue the legacy created by a well loved community nursery. It provides a fully integrated service to local families with young children.

The form of the building is one component within a campus of old and new buildings, anchored around a garden at the heart of the site.

The building snakes around the garden with an unusual shape in both plan and elevation. The centre, with its extended facilities, such as play rooms, a full catering kitchen, staff areas and support spaces, has broadened the level of childcare and support and become a point of reference within the local community.

Data

  • Begun: Aug 2005
  • Completed: 2006
  • Floor area: 2,790m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £1.6M
  • Tender date: May 2005
  • Procurement: GC/works/1 with quantities
  • Address: 97-102 Grange Road, Bermondsey, London, SE1 3BW, United Kingdom

Professional Team