studio³

ConForm Architects, London, 2020

 

YD1GHBQCSHXTK6D_06_studio³_ConForm 

All photographs Nicholas Worley     Download Original

  • YD1GHBQCSHXTK6D_06_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_01_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_02_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_03_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_04_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_05_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_07_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_08_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_09_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_10_studio³_ConForm    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_01_Axo_Concept_Diagram    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_02_Existing_and_Proposed_Plan    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_539_302    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_539_303    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_539_304    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_Existing_001    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_Existing_002    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_Existing_003    
  • YD1GHBQCSHXTK6D_Existing_004    

Studio Cubed is a retrofit / refurbishment project located within a Grade II-listed warehouse building, converted to residential use in the 1980s.

The client’s studio apartment was dated, lacked character and was badly organised and they wanted a dedicated bedroom with more privacy, without making the space feel too cramped.

Our approach was to strip away the unnecessary internal linings, revealing the industrial beauty of the original robust and raw warehouse finishes. Once removed, a concrete soffit and structural frame was exposed along with solid brickwork perimeter walls.

The concrete beams and columns subdivided the space into three distinct zones from front to back. The property is single aspect which dictated the arrangement, the living and dining spaces require valuable natural light and were located near the windows at the front while the bathroom and storage were positioned within the darkest part of the plan at the rear.

A birch ply clad ‘cube’ acts as a mediator between these zones, sitting centrally and forming the dedicated bedroom the client required. The generous kitchen becomes a means of circulating laterally across the studio and around the cube meaning no space is lost to corridors.

The cube works hard to maintain an open-plan space by being efficient and functional, housing part of the kitchen and lots of bedroom storage. The face of the cube adjacent to the living/dining space is adaptable depending on function – when entertaining in the living/dining space it can be open and the space expansive but when privacy is required it can be closed and separated.

Data

  • Begun: Aug 2020
  • Completed: Nov 2020
  • Floor area: 50m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £57,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2020
  • Procurement: RIBA Domestic
  • CO2 Emissions: 3.5kg/m2/year
  • Address: Wapping Lane, Wapping, London, E1W 2RX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more