Crockers Farm

McDaniel Woolf, Surrey, 2020

 

aj_small_project_mcdanielwoolf_image_4_0 

Photography by John Miller + SLAMM Productions     Download Original

  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_4_0    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_3    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_5_0    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_1    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_2    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_6_0    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_7    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_8    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_9    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_image_10    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_detail    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_3    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_5    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_4    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_1    
  • aj_small_project_mcdanielwoolf_drawing_2    

Crockers Farm is located in the idyllic village of Coldharbour, high within the Surrey Hills

Within the Coldharbour Conservation Area, the Metropolitan Green Belt, an Area of Outstanding Natural Beauty, and an Area of Great Landscape Value, the 16-acre farm and livery are central to this rural community. For over a decade, McDaniel Woolf has developed a masterplan, completing the reordering of the farm house, hay barn and farm machinery store prior, to the creation of the annex building submitted here.

The annex is a modest, contemporary acknowledgement of change and intervention, responding to the historic significance of existing buildings and their setting. The theoretic proposition adopted by McDaniel Woolf has been that subservient additions to existing buildings need not be of lesser ambition. Our decision to regrade terrain to maximise internal volume responded to planning constraints to maintain the of the original stable building. Complex ground conditions, problematic drainage and challenging land retention had to be overcome, before the off-site fabricated timber superstructure could be installed onto a masonry plinth.

This framework was heavily insulated prior to the external and internal timber facings being applied. Steel-framed windows and corrugated concrete roof panels complete the building envelope. The construction method responds to the economic imperative to deliver a cost-effective building solution, whilst acknowledging that ground conditions would require substantial expenditure.

Investment by the owners in a central shared vertical ground source heat pump permitted the annex to benefit from a combined estate heating system. A future photovoltaic array with electrical storage for both dwelling and transport needs will complete the renewable energy strategy. The annex building at Crockers Farm is a contemporary response to a historic rural setting. It responds to the clients’ vision of a sustainable development which provides new space and habitation of the highest architectural quality.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: Not calculated at date of award submission. Due after MEP engineers final full-cycle assessment.

Data

  • Begun: Jan 2020
  • Completed: Dec 2020
  • Floor area: 76m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £279,011
  • Funding: private
  • Tender date: Oct 2019
  • Procurement: JCT Prime Cost Contract 2016
  • Address: Coldharbour, Surrey, RH5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers