Holy Trinity Colden Common

Connolly Wellingham Architects, Winchester , 2020

 

cw-htc_003_after 

Photography by David Grandorge     Download Original

  • cw-htc_003_after    
  • cw-htc_016_complete    
  • cw-htc_017_complete    
  • cw-htc_010_complete    
  • cw-htc_011_complete    
  • cw-htc_012_complete    
  • cw-htc_013_complete    
  • cw-htc_014_complete    
  • cw-htc_015_complete    
  • cw-htc_007_intervention    
  • cw-htc_004_floor_plan    
  • cw-htc_005_floor_plan    
  • cw-htc_006_model    
  • cw-htc_002_before    
  • cw-htc_009_works    
  • cw-htc_008_works    
  • cw-htc_001    

Holy Trinity Colden Common is a Grade II-listed church on the southern outskirts of Winchester, in an area known for its palaeolithic flint manufacture

The church- built in the 1840’s- wraps finely knapped flint walls around a plain rectangular plan. The building is at once both modest, and rich. In 2018, the practice was invited by the Parochial Church Council (PCC) to reorder the church’s west end- so as to better serve both community and congregation.

The direct solution was to provide a WC and kitchenette as catalysts that might activate the reordered west end, and wider church beyond. A complex context belied this simple strategy. The ecclesiastical setting called for careful consideration of fenestration, font location, axial views and routes. Accretions of signs, services, donated furniture and objects had eroded some sense of the sacred; yet brought with them qualities of welcome, ownership and occupation that we did not want to lose.

Below ground conditions confirmed the modesty of the church’s original construction. An active churchyard contained internments, archaeology and habitats requiring careful negotiation by new service runs. The budget, whilst appropriate to this scale of project, was modest in the context of these factors.

The newly reordered west end needed to readily respond to a range of occasions: this might be a place for baptism, creche groups, and bereaving family members all in a single day. New large scale cabinetry variously serves as quiet background, active frontage and finely crafted object. The openness of the space called for a discrete lobby entrance into the DDA WC / baby change and kitchenette, which in turn incorporated an existing niche. A brass “halo” helped define this threshold, whilst elevating the status of this new piece of church joinery to that of its “older sibling” in the east end organ case.

As an emerging practice, this project sets out some of the key criteria CWa are most focussed on. It is a community project: demonstrating strong public benefit across its variety of roles. It is a regeneration project: recognising the value of existing buildings in nurturing authentic, rooted and unique senses of place. It is a reuse project: dramatically improving an existing asset in the belief that this is one of the most sustainable ways we can build for our future.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 360kg CO2 per annum (1410Kw/h per year x 0.256kg of C02 per Kw/h in 2019)

A note on the funding of this project
ersonal donations, gift aid, and fund raising: £31
rganisational Grants: AllchurchesTrust, County Council Rural Communities Fund, District Council CIL fund, Local Trust, Parish Council, National Churches Trust, Hampshire Historic Churches Trust: £78k

Data

  • Begun: Jun 2020
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 45m2
  • Sector: Religious
  • Total cost: £115,230
  • Funding: Multiple streams
  • Tender date: Oct 2019
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractor's Design 2016 - Traditional procurement
  • Address: Main Road , Colden Common, Winchester , SO21 1TL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers