Gellatly Road

Delve Architects, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

gellatly_road_08_c_emanuelis_stasaitis 

    Download Original

  • gellatly_road_08_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_07_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_10_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_01_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_02_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_03_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_04_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_05_c_emanuelis_stasaitis    
  • gellatly_road_06_c_emanuelis_stasaitis    
  • 200117_small_projects_submission_0    

Contemporary refurbishment of a terraced house in Nunhead, south London

Transforming the client's journey from the busy main road through to a secluded, tranquil private garden, the traditional Victorian house has been delicately reassembled, with a transition through a ply bookcase from the cosy, narrow Victorian spaces into a full width, open contemporary kitchen space.

The timber clad rear extension uses bifold windows across a fitted bench seat and a large aluminium framed glass door to allow the owners to appreciate their unusually large 60ft garden. The project purposely uses a restricted palette comprising of black stained larch cladding, birch ply and concrete to create a tactile atmosphere which contrasts from the plaster mouldings of the original spaces.

The project has been completed on a tight budget, with each element reviewed to consider labour times on site to keep costs down to a minimum. The ply cad walls avoid the need for new plaster and paintwork, while the original timber floors have been kept and refurbished for re-use throughout the original rooms of the house. Where possible, materials have been sourced from local suppliers to reduce the embodied energy of the project. Recycled yoghurt pot worktops have been used in the kitchen and bathrooms to add a visual interest against the subtle ply joinery.

All photographs by Emmanuelis Stasaitis

Data

  • Begun: Jan 2019
  • Completed: Jul 2019
  • Floor area: 130m2
  • Sector: Residential
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2018
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractor Design Portion
  • Address: Nunhead, London, SE14, United Kingdom

Professional Team

Suppliers