Victoria Gate

Acme, Leeds, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The John Lewis anchor store 

Jack Hobhouse     Download Original

  • The John Lewis anchor store    
  • The façade patterns are, reportedly, drawn from Leeds’ textile-producing history    
  • The diagrid form of the facade    
  • Exterior shop view    
  • Exterior view    
  • The cladding    
  • The multi-storey car park    
  • One of the arcade    
  • View of a staircase at the arcade    
  • Site plan    
  • Site plan front of house    
  • Ground floor plan    
  • First floor arcades plan    
  • First floor car park plan    
  • Eastgate elevation    
  • George Street elevation    
  • Interior facade elevation    
  • Dyer Street elevation    
  • Interior south elevation    
  • Interior north elevation    
  • Facade detail    
  • Brick detail    
  • Interior axo drawing    
  • Fins detail    
  • Arcades brickwork detail    

A high-end retail destination in Leeds with a striking John Lewis anchor store.

Victoria Gate is split into three parts: the arcade, the beacon-like John Lewis, and a multi-storey car park. The arcades’ curved plan form ensures that John Lewis and most shopfronts are visible from the western arcade entrance, and promotes an equality of both arcades, neither one more dominant than the other.

Each shop has centrally placed doors with radiused windows each side designed to give as much visibility to the window displays as possible. Frameless glass shopfronts create as much transparency as possible, with glazing flush from the sill to the top of the balcony balustrades. This is helped by the inherent structural stability of the curved glass units.

Internally, units have stud partition fire-rated party walls. To avoid an awkward meeting of partition and glass, a mirror-polished, stainless-steel-clad T-section was introduced that encapsulates fire boarding and is visually unobtrusive.

Data

  • Begun: Apr 2014
  • Completed: Oct 2016
  • Floor area: 26,000m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £164M
  • Procurement: Design and Build
  • Address: George Street, Leeds, LS2 7AU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers