Maurice Wohl Neuroscience Institute

Allies and Morrison with PM Devereux, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the street 

Stale Eriksen     Download Original

  • View from the street    
  • The laboratories are clad in perforated brass shutters    
  • The panels are a means of addressing solar gain    
  • The perforated brass shutters, which have been allowed to patinate    
  • The perforated brass shutters are mechanically operated    
  • Inside the labs    
  • Detail of the lab    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • East/west section through new public court and Cutcombe Road    

A research facility for King's College London that reconciles the technical demands of a specialist laboratory with the needs of those who work in it.

The institute sits within the footprint of a series of terraced houses. It is read firstly as a series of three distinct volumes, with the ground-floor plinth clad in concrete slabs containing a basalt aggregate. To the east a second volume is dominated by large windows. The third is a stack of laboratories, clad in perforated brass shutters, which have been allowed to patinate.

The shuttering system wraps around the building on its second, third and fourth floors. Ostensibly the mechanically operated, perforated brass shutters are to compensate for heat gain along a completely glazed frontage, yet the purpose of full glazing also permits a generous view into the building. Each bay can control its own shutters mechanically.

The building appears to sit on a plinth of precast concrete. The ground floor is articulated to reflect the relationship of the spaces inside with its landscape; the plinth is cut away to reveal less private spaces such as a prominent, fully-glazed café. The white precast concrete panels are softened by a natural stone mix.

Data

  • Begun: May 2011
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 9,611m2
  • Sectors: Education, Healthcare
  • Address: 5 Cutcombe Road, London, SE5 9RT, United Kingdom

Professional Team