Amy’s House, Home From Home

McGonigle McGrath, Belfast, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Brick was chosen to complement the traditional stock housing brick of Belfast 

Aidan McGrath     Download Original

  • Brick was chosen to complement the traditional stock housing brick of Belfast    
  • The existing Georgian townhouse    
  • View of the courtyard    
  • New windows contrast with the existing ones    
  • The aluminium window frames    
  • The brickwork is a primary feature    
  • Sliding doors open the kitchen and dining space up to the courtyard    
  • The interiors are neutral     
  • View of the kitchen and dining space    
  • Rooms look out on to a secluded courtyard    
  • Site plan    
  • Lower, ground and first floor plans    
  • Sections AA and BB    
  • Sections CC and DD    
  • Street elevation    
  • Rear elevation and wide elevation    
  • Detail section of Clic Sargent office    

Refurbishment and extension of a Belfast building to provide accommodation for families of children being treated for cancer.

CLIC Sargent’s aim with Amy’s House was to provide safe, comfortable and welcoming accommodation for young people – and their families – being treated for cancer at Belfast City Hospital and the Northern Ireland Cancer Centre.

The charity purchased a B2-listed townhouse on College Gardens, just a five-minute walk from the hospital site. Its layout needed to be configured to provide flexible private bedroom and bathroom space for families, and good quality communal living/kitchen spaces.

It was intended that the integrity of the listed building was protected, with conservation of period features and details. New additions are distinct and complement the retained elements. The massing of the added elements comprises a diminishing series of simple blocks which spiral away from the retained building. New elements have carefully proportioned openings and wall thicknesses. Detailing of the roofs in relationship to the walls is precise.

Materials are flush pointed brick, chosen to compliment the traditional stock housing brick of Belfast evident in the existing building, dark zinc roofs and wall cappings. Bespoke aluminium windows are generally flush with the outer plane of the wall, with deep set solid ventilators. 

Data

  • Begun: Nov 2014
  • Completed: Dec 2015
  • Floor area: 560m2
  • Sectors: Healthcare, Residential
  • Total cost: £730,000
  • Procurement: Traditional Procurement Route by Invited Competition and JCT Intermediate Contract 2011
  • CO2 Emissions: 27.4kg/m2/year
  • Address: 26 College Gardens, Belfast, BT9 6BS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more